top of page
Flygfoto_över_Hakarp_i_Huskvarna._Nr_R_616.jpg

HAKARPS SOCKEN

Uppe bland bergen öster om Huskvarna finner vi Hakarps socken. Ett anrikt distrikt med lång historia. Här dateras de äldsta fynden av människor till den romerska medeltiden. Socken innefattar Hakarps kyrkby och det är i ett stenkast från sockenkyrkan vi finner vår utebana, belägen i sin ensamhet omringad av växtlighet och medeltida artefakter. Föreningslivet pryds utöver Huskvarna Tennis av framgångsrika föreningar såsom IK Hakarpspojkarna och Egnahems BK.

_edited.jpg

1985

Olof Jonzon berättar "det var jag, bröderna Hakeman och Peter Carlsson. En eftermiddag i juli - samtidigt med tennisturneringen Wimbledon - under fikapausen vid sommarjobbet på kyrkogården. Vi konstaterade där och då, att ängen framför prästgården skulle fungera perfekt som tennisbana. Redan samma eftermiddag frågar jag Per-Axel om vi kan bygga tennisbanan. Svaret blev ett ja. Dagen därpå står Göte från Svineryds grävmaskin där. Ingenjör Lars Hakeman kommer rusande 'va fan tar ni er till pojkar?!' Exakt ett år senare står en ny grusbanan redo".

inininin_edited.jpg

2021

Efter att banan anlades 1985 brukades den flitigt. Både som tennisbana men otroligt nog också som ishockeyplan på vintern. faktum är att banan arrangerat flertalet prestigemöten mellan Hakarp och storrivalen Järsnäs. På senare år minskade intresset för att hålla banan igång och i takt med åren hade banan tråkigt nog förfallit. Detta tills en eftermiddag i april 2021 när barndomsvännerna William Bright och August Höglund, två hakarpsbor, promenerade förbi och såg en god möjlighet till att ge det hela ett lyft. Samma eftermiddag sattes projektet igång. En dryg månad senare av hårt slit och engagemang från lokala företag stod banan spelklar och redo. Banan brukas sedan dess av såväl tennisfantaster som nybörjare och sprider på nytt tennisglädje i bygden.

bottom of page